Αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ θα έχουμε όπως όλα δείχνουν στα Ελληνοτουρκικά. Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει με χθεσινό μας άρθρο, πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης μελών της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ, όπως και συνεργατών τους, για την κατάσταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό, το προηγούμενο διήμερο στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council).
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διακοπή των συνομιλιών που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν απόρροια της τουρκικής συμπεριφοράς.
Εξετάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπου η ένταση μεταξύ δύο νατοϊκών συμμάχων προκαλεί έκπληξη και συχνά ανησυχία σε πολλούς Αμερικανούς νομοθέτες.

Εβδομήντα ηγετικά μέλη του HALC από όλη την Αμερική έλαβαν μέρος σε 46 ενημερώσεις που αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν βίντεο με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά που εντυπωσίασαν με την απεικόνιση της καθημερινότητας στο Ανατολικό Αιγαίο.
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης εξετάστηκαν τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο μάλιστα με βίντεο των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων από την Τουρκική ακτοφυλακή κοντά στην Χίο.
Ο κ. Νικόλαος Κατσίμπρας, HALC Senior Fellow, μίλησε στο OnAlert σχετικά με την δράση της HALC στις ΗΠΑ και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την προβολή των βίντεο.
Ποια ηταν η αντίδραση του Γερουσιαστή Μενέντεζ μετα την προβολή των βίντεο; Τι συζητήθηκε;



O Μενέντεζ είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας στην γερουσία και προσωπικός φίλος με μέλη του Hellenic American Leadership Council. Είναι πολύ καλός γνωστης της πραγματικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο αλλά τα δυο βίντεο που του δείξαμε από παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα ενίσχυσαν την πεποίθηση του και ισχυροποιήσαν την υποστήριξη του.
Γενικά σε τέτοιες συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και τους συνεργάτες τους, εκτιμάται πολύ η άμεση πληροφορία, η δυνατότητα να μπορούμε να τους ενημερώνουμε με ποιοτική πληροφόρηση από απευθείας πηγές.
Κάνουμε διάφορες τέτοιες εκστρατείες ενημερωσης κατά τις οποίες φέρνουμε μέλη μας στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις στο Κογκρέσο αλλά και για συζητήσεις με ειδικούς π.χ από το State Department. Κάθε τέτοια εκστρατεία προϋποθέτει εκτενή προετοιμασία τόσο για το προγραμμα των συναντήσεων όσο και για την σωστή προετοιμασία των συμμετεχόντων. Η δύναμη μας ως ομογένεια είναι ο αριθμός μας αλλά η παρουσία μας πρέπει να είναι επαγγελματική, συντονισμένη και απόλυτα ενημερωμένη.
Έχει περάσει προπολλού η εποχή των προέδρων. Πλέον η δημόσια διπλωματία της ομογένειας είναι βασισμένη σε αυτό που λέμε grass roots advocacy, σε ένα δηλαδή συμμετοχικό μοντέλο κατά το οποίο ένα δίκτυο ηγετών-πολιτών αναλαμβάνουν την ποιοτική αντιπροσώπευση της κοινότητας μας. Αυτό γίνεται πρώτη φορά στην ομογένεια με συντονισμένο τρόπο. Φέτος συντόνισαμε ένα εκτενές προγραμμα 46 συναντήσεων για 70 επιλεγμένα μέλη μας με εντυπωσιακά αποτελέσματα και feedback.
Ποια άποψη επικρατεί γενικότερα όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα των παραβιάσεων; Απασχολεί τις ΗΠΑ η παρούσα κατάσταση στο Αιγαίο;
Δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση όποτε τα τελευταία χρονια έχουμε επικεντρώσει όλες μας τις προσπάθειες προς αυτό το σκοπό με αντίστοιχες εκστρατείες, με ενημερωτικό υλικό και διαλέξεις. Όσο αφορά τις ΗΠΑ, γενικά ο γενικός πληθυσμός δεν έχει ιδέα. Όσοι όμως ξέρουν σίγουρα νοιώθουν μια ανησυχία, ειδικά διότι πλέον έχουν πέσει οι μάσκες σε ότι αφορά την νέα Τουρκία που έχει διαμορφώσει ο Ερντογάν.

Ποια άλλα ελληνικά θέματα συζητήθηκαν και απασχολούν;
Πέραν του Αιγαίου, έγιναν συζητήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πάλι για τον ρόλο της Τουρκίας. Το ζήτημα της Κύπρου θα είναι πάντα προτεραιότητα όλης της ομογένειας μέχρι να φύγει και η τελευταία Τουρκική μπότα από το νησί.
Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ με την εκλογή Τραμπ θα αλλάξουν πολιτική στο Αιγαίο. Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν λίγες ημέρες, είχε πραγματοποιηθεί μυστική παρέμβαση από Αμερικανούς διπλωμάτες με σκοπό την μείωση των εντάσεων σε δύο χώρες, που αποτελούν τους κύριους «πυλώνες» του συστήματος ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι δεσμεύεται στο να μειώσει και άλλο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Η αμερικανική παρέμβαση σε Αθήνα και Άγκυρα ενδεχομένως να αποσόβησε προετοιμασμένη τουρκική εισβολή σε ελληνικό νησί, η οποία ήταν σχεδόν έτοιμη.


Post A Comment:

0 comments:

Back To Top