Ολόκληρο το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου



Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος. Τώρα που κυβερνά επιθυμεί να τηρήσει την υπόσχεσή
του. Λίγες ημέρες πριν, ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται κατά του ISIS είχε την πρώτη του συνδιάσκεψη από την άνοδο Τραμπ στην εξουσία και μετά. Σε αυτήν συμμετείχαν αντιπρόσωποι 68 εθνών. Την συνεδρίαση άνοιξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ανακηρύσσοντας τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών ως την πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Με την οργάνωση της εν λόγω συνδιάσκεψης τόσο σύντομα μετά την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση Τραμπ, θέλησε να δείξει την αποφασιστικότητά της έναντι του ISIS και την δυναμική της ως ηγέτιδας δύναμης του διεθνούς συνασπισμού. Στο Ιράκ η μάχη για τη Μοσούλη βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Ένα ευρύ φάσμα ιρακινών δυνάμεων πραγματοποιούν σταθερή πρόοδο στην εκστρατεία αυτή εκδίωξης χιλιάδων τζιχαντιστών από τα σημεία στηρίγματός τους. Η δε εκστρατεία τους αυτή υποστηρίζεται από συμβούλους, αεροσκάφη και πυροβολικό του διεθνούς συνασπισμού.
Μόλις η Μοσούλη ανακαταληφθεί έχουν ανακοινωθεί εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις επαρχίες της Νινευή και του Κιρκούκ. Η επίθεση στη Ράκα, αντίθετα, τώρα μόλις αρχίζει. Η μάχη για την πόλη θα ξεκινήσει εντός των επομένων εβδομάδων αλλά στο μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με ισχυρή αμερικανική υποστήριξη, βαδίζουν ταχύτατα προς την αποκλεισμένη πόλη.
H αμερικανική υποστήριξη αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας σε αυτή τη φάση όπου επετεύχθη η δημιουργία προγεφυρώματος στη νότια όχθη του ποταμού Ευφράτη. Πέραν της τακτικής σπουδαιότητας της εξέλιξης αυτής, η περικύκλωση της Ράκα επιτρέπει παράλληλα στις ΗΠΑ να σκιαγραφήσουν το δικό τους θέατρο επιχειρήσεων στη Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εκτιμήσει την ρωσική και ιρανική επιρροή.
Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ έγκειται στην Τουρκία. Η ελεγχόμενη από τις Κουρδικές-αραβικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) περιοχή σε Συρία και Ιράκ θα αποτελέσει θέατρο σημαντικού ανταγωνισμού των περιφερειακών δρώντων.
Η Τουρκία, παρά την «απογοήτευσή» της από ΗΠΑ και Ρωσία για τη Ράκα, θα διατηρήσει σε βάθος χρόνου την παρουσία της στην περιοχή. Γι’ αυτό εργάζεται για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη βόρεια Συρία και διατηρεί τους οικονομικούς και τους δεσμούς ασφαλείας με το βόρειο Ιράκ. Οι στόχοι της Άγκυρας, ωστόσο, θα προσελκύσουν την προσοχή του ανταγωνιστικού Ιράν που επίσης φιλοδοξεί να ελέγξει τις απελευθερωμένες περιοχές σε Ιράκ και Συρία. Φυσικά, η επικρατούσα ανασφάλεια στις περιοχές αυτές, θα καταστήσει τον έλεγχό τους δύσκολο από κάθε εξωτερική δύναμη. Οπότε, είναι πιθανό οι ΗΠΑ σε συνεννόηση με το Ισραήλ και τον Πούτιν να τοποθετήσουν τους Κούρδους ως ρυθμιστές της περιοχής, απομακρύνοντας την Άγκυρα από τις ενδεχόμενες επιδιώξεις της.
el.gr

Post A Comment:

0 comments: