Αυλαία στη δίκη των κατηγορουμένων για τις «ιερές» ανταλλαγές, με το δικαστήριο να κρίνει αθώους όλους τους κατηγορουμένους, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση.


Η πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου
«Έριξε» μία κυβέρνηση, προκάλεσε την παραίτηση δύο εισαγγελέων και μία εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, ενώ απασχόλησε δύο χρόνια το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο. Ο λόγος για την υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου με ακίνητα του Δημοσίου, μία υπόθεση που εκτός απροόπτου κλείνει σήμερα, με την έκδοση της απόφασης. 
Οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, νομικοί σύμβουλοι του κράτους, υπάλληλοι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, πρώην γενικοί γραμματείς, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι παραπέμφθηκαν σε δίκη με βαριές κατηγορίες, για τις οποίες η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση τη «διαγραφή» τους, προτείνοντας την απαλλαγή των κατηγορουμένων.
«Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι» είχε πει στην απολογία του ο ηγούμενος Εφραίμ, με δάκρυα στα μάτια. Ακόμη και σήμερα, όπως είπε, πιστεύει ότι η επίμαχη έκταση της λίμνης και των παραλιμνίων ανήκει στη μονή και θα έκανε τα πάντα για να διατηρήσει  τα κεκτημένα της. Για να μείνει η μονή ζωντανή, για να μπορεί να δέχεται επισκέπτες και για να συνεχίσει την μακρά ιστορία της... Για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παρίσταται ως πολιτική αγωγή, τα ακίνητα τού ανήκουν, τα διεκδικεί δικαστικά και αξιώνει αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη από τις ανταλλαγές. 
Για την εισαγγελέα, όλα στηρίχθηκαν σε μία ισχυρή πεποίθηση. Οτι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκαν στη μονή, συνεπώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τα όργανα του Δημοσίου ήταν σύννομες.
Σχετικά με την κατηγορία που αντιμετώπιζαν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος ως ηθικοί αυτουργοί των πράξεων των κρατικών αξιωματούχων (κυρίως στελεχών, τότε, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου), η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε  ότι δεν προέκυψε πως έπεισαν κάποιους να παρανομήσουν, ούτε είχαν προσωπικό για αυτούς όφελος.
«Πίστευαν και πιστεύουν», είπε η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στον ηγούμενο Εφραίμ και στον μοναχό Αρσένιο, «ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η λίμνη Βιστωνίδα ανήκουν στη μονή», για να προσθέσει ότι «δεν αποδείχθηκε πως επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε ότι είχαν οι μοναχοί τη δυνατότητα επιλογής ακινήτων του Δημοσίου τα οποία τους προσφέρθηκαν για τις ανταλλαγές».
Σάκης Κεχαγιόγλου για την απόφαση 
Δήλωση για την απόφαση του δικαστηρίου εξέδωσε ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Γκράτζιου Σάκης Κεχαγιόγλου
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.
Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».
Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την απόφαση 
Ανακοίνωσε εξέδωσε και ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος: «Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες».

Post A Comment:

0 comments: