Έτοιμο το σκηνικό για πρόκληση ραγδαίων και σοβαρών εξελίξεων στα Βαλκάνια αποτελεί η επιστολή που έστειλαν από κοινού Αλβανία και Κροατία στο ΝΑΤΟ, ζητώντας να επέμβει το ΝΑΤΟ για να σταματήσουν οι απειλές κατά του Κοσσυφοπεδίου. Η ρωσική απάντηση ήταν άμεση: «Mην παίζετε με τη φωτιά και μην προκαλείτε νέο πόλεμο με τη Σερβία».
Η Αλβανίδα υπουργός άμυνας Mimi Kodheli και ο Κροάτης ομόλογός της, Damir Krsticevic ο οποίος είναι παράλληλα και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κροατίας, απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, η οποία σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις ασφάλειας στο Κοσσυφοπεδίου .
Στην κοινή επιστολή τους, Kodheli και Krsticevic, καταδίκασαν την εθνικιστική ρητορική των Σέρβων πολιτικών, στηλιτεύοντας συγκεκριμένες δράσεις στα σύνορα με στόχο την διάσπαση της κυριαρχίας της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» και την αποσταθεροποίηση της καταστάσεως ασφαλείας στα δυτικά Βαλκάνια.
Μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί ζήτησαν από τον γγ του ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο της ειρηνευτικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις και να υποστηρίξει το μετασχηματισμό της δυνάμεως ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) σε τακτικό στρατό .
Μόνο που η Ρωσία έχει «απαντήσει» σε αυτό το αίτημα δια στόματος Ρώσου πρέσβη στην Κροατία. «Η δημιουργία ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου δεν γίνεται δεκτή διότι παραβαίνει το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ», τόνισε ο ίδιος.
Η Ρωσία, και προσωπικά ο προσωπικά ο πρόεδρος Β. Πούτιν, ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους Αλβανούς του ψευδοκράτους του «Κοσόβου» να δημιουργήσουν ένοπλες δυνάμεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Αυτή την αποφασιστική στάση του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Καρπούσιν ο οποίος είπε ότι η δημιουργία του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο είναι αντίθετη προς το ψήφισμα 1244 του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ρώσος διπλωμάτης όπως αναφέρει ο σερβικός τύπος, έλαβε εντολή από την Μόσχα να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους Αλβανούς να μην «παίζουν με τη φωτιά» και να μην προσπαθήσουν να προκαλέσουν έναν νέο πόλεμο με τη Σερβία!
Η δήλωση του Ρώσου πρέσβη αναφέρθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρει: «Οι δηλώσεις του επικεφαλής του πενταγώνου Τζέιμς Μάτις για το σχηματισμό τακτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου ήταν αντιπαραγωγικές και άχρηστες. Το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ δεν επιτρέπει την μετατροπή της δύναμης ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) σε νέο τακτικό στρατό. Η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της χώρας που εκπροσωπώ, είναι ότι ποτέ δεν θα υποστηρίξει αυτή την ιδέα …».
Την ίδια ακριβώς περίοδο η Κροατία έχει αποστείλει στρατεύματα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «ενισχυμένη παρουσία» υπό τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, στην πολωνική πόλη Ozis, ανοίγοντας δεύτερο μέτωπο με τη Μόσχα.
Πρόκειται για μια πολυεθνική δύναμη υπό την αρχηγία των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία αποτελείται από Αμερικανούς , Βρετανούς , Ρουμάνους και Κροάτες που στοχεύουν σε περίοδο κρίσης κατευθείαν την περιοχή του Καλίνινγκραντ .
Οι Κροάτες έχουν αποστείλει μονάδες πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων SVLR 122BM-21 GRAD και επίλεκτους κομάντος .
Η πόλη Ozis βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα από το Καλίνινγκραντ, που είναι ένας ρωσικό θύλακα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είναι πιθανό ότι βρίσκονται πυρηνικά όπλα.
Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει καταστήσει σαφές στους βοηθούς του και στους διπλωμάτες του ότι εάν οι Αλβανοί επιμείνουν να σχηματίσουν στρατό στο Κοσσυφοπέδιο…τότε θα υπάρξουν «άμεσες ενέργειες».
«Αν οι Αμερικανοί επιμένουν σε αυτό το σενάριο, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην διαδρομή Μόσχα-Ουάσιγκτον ..», αναφέρει η ίδια ρωσική πηγή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, άγνωστος αριθμός (το τονίζουμε αυτό) Σερβικών ειδικών δυνάμεων έχει εισέλθει εντός των σερβικών χωριών στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο έτοιμοι να επέμβουν σε τυχόν προβοκάτσιες των Αλβανών.
Στο μεταξύ έχει στηθεί αερογέφυρα Ρωσίας-Σερβίας με ρωσικά μεταγωγικά να μεταφέρουν οπλισμό και ποιος ξέρει τι άλλο…
Τα δεδομένα οδηγούν σε πιθανή πρόκληση Ρωσίας και Σερβίας, κάτι που θα ενεργοποιηθεί άμεσα το ρωσικό σχέδιο το οποίο απεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια το Κρεμλίνο, και αφορά την άμεση μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων σε σερβικό έδαφος .
Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε το ΝΑΤΟ και θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την περιοχή. Η συνέχεια είναι …γνωστή.
Post A Comment:
0 comments: