Το κλίμα «εμφυλίου» που επικρατεί στην Γερμανία, όπως κατέδειξε η σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται πώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και με το γεγονός ότι κάποιοι στο Βερολίνο έχουν αρχίσει πραγματικά να πιστεύουν πώς η πολιτική που ασκούν Μέρκελ και Σόιμπλε οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη σε διάλυση.
Πέραν της κόντρας μεταξύ των δύο υπουργών, ήρθε και η δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να δηλώσει πώς η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται πέραν των δυνατοτήτων της όσον αφορά στο προσφυγικό. Η κ. Μέρκελ «καίγεται» για το συγκεκριμένο ζήτημα και αν δεν στηρίξει την Ελλάδα που έχει μετατραπεί σε «αποθήκη» μεταναστών και προσφύγων θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Το προσφυγικό άλλωστε είναι ο λόγος που το Βερολίνο δεν έχει τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα.
Με τη δήλωση αυτή η κ. Μέρκελ παρενέβη εμμέσως πλην σαφώς στην κόντρα μεταξύ του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε η οποία ξέσπασε με αφορμή την Ελλάδα. Είναι σαφές πώς η Γερμανίδα καγκελάριος στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών της, αλλά θέλησε να υπερασπιστεί και τον υπουργό Εξωτερικών της και ένα σημαντικό πρόσωπο στην γερμανική πολιτική, ο οποίος μετά την επίσκεψη του στην Αθήνα έσπευσε να κάνει μία δήλωση στήριξης της χώρας μας.
Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές πώς όσο πλησιάζει η ώρα για τις γερμανικές εκλογές η Ελλάδα θα χρησιμοποιείται από την κάθε πλευρά για αλίευση ψήφων. Αυτός είναι και ο λόγος που η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη και δεν αποκλείεται να μην κλείσει ούτε και μέσα στο καλοκαίρι.
Πρώτος ο ανθέλληνας Β. Σόιμπλε επέκρινε τον Ζ.Γκάμπριελ λέγοντας πώς στέλνειλάθος μηνύματα στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για περισσότερη βοήθεια. «Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών», τόνισε στην αρχική του δήλωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, για να αλλάξει όμως ύφος στη συνέχεια και να διαφοροποιηθεί όσον αφορά στον τρόπο που προσεγγίζει το ελληνικό ζήτημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο «πολύ επίπονων μεταρρυθμίσεων» που είχαν ως συνέπεια να μειωθούν τα εισοδήματα και το προσωπικό στο δημόσιο κατά ένα τέταρτο, να αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας στο 25%, να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας και να διευκολυνθούν οι μαζικές απολύσεις». Παρά την όποια κριτική στις «ελληνικές ελίτ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που κατάφερε η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Φίσερ.
Επί της ουσίας συνέχισε το εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας να στηρίζει την Ελλάδα, αφού βέβαια όλοι μαζί την έχουν διαλύσει. Και άφεση αμαρτιών δεν έχει κανείς, ειδικά από τους Γερμανούς. Ούτε ο Γκάμπριελ, ούτε ο Μάρτιν Σούλτς που διεκδικεί στα ίδια την γερμανική καγκελαρία.
Ο εκπρόσωπος του κ. Γκάμπριελ συνέχισε λέγοντας πώς η εκτίμηση που αποκόμισε ο υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα είναι ότι «η απόσταση από μια συμφωνία δεν είναι και τόσο μεγάλη». «Και από αυτή την άποψη δεν θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συζητήσεις της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής, αλλά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να συμβάλουμε στο να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη».
Με άλλα λόγια, ο κ. Φίσερ άφησε να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε έγιναν για εσωτερική κατανάλωση και ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν απέφυγε να απαντήσει για την ουσία των κατηγοριών που διατύπωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενάντια στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Επισήμανε όμως ότι η πολιτική που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών όλα τα τελευταία χρόνια έναντι της Ελλάδας γίνεται σε συνεννόηση τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Οικονομίας, που, σημειωτέον, και τα δύο έχουν σοσιαλδημοκράτες υπουργούς.
Δεν έχασε δε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στην Ελλάδα λέγοντας πώς η κυβέρνηση θα πρέπει σε «κεντρικά ζητήματα» να καταβάλει και άλλες προσπάθειες – ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις και την αγορά εργασίας- για να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία.
Στον Β. Σόιμπλε όμως απάντησε ευθέως αργά το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνοντας ότι «οι δαπάνες ασφαλώς δεν βοηθούν από μόνες τους, αλλά ούτε και η λιτότητα». «Εάν δεν μπορείς να επικροτήσεις τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, χωρίς να σε μαλώνει ο υπουργός Οικονομικών του CDU (σ.σ.: ο Σόιμπλε), τότε είναι σαφές γιατί οι Γερμανοί έχουν μία τόσο κακή φήμη στην ΕΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη γερμανική εφημερίδα Bild, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Post A Comment:
0 comments: