Είναι ξεκάθαρο τι προσπαθεί να κάνει με το Τζαμιά ο Ερντογάν στην Αλβανία και στα Βαλκάνια.
Επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παρόμοια προβλήματα με αυτά που δημιούργησε σε Λιβύη, Αίγυπτο και Συρία στηρίζοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα , υλοποιώντας  το οθωμανικό του όνειρο τώρα και σε βαλκανικό έδαφος.
Από τα ξημερώματα χθες το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, κατά πολλούς το ιστορικότερο στην Ευρώπη, μοιάζει με κουφάρι στο κέντρο της πόλης του Διδυμοτείχου. Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα έκανε στάχτη τη μοναδική ξύλινη στέγη του και έλιωσε το πολλών τόνων μεταλλικό στέγαστρο που είχαν τοποθετήσει οι αναστηλωτές για την προστασία της. Ως εκ θαύματος οι τοίχοι του τεμένους άντεξαν το χαλύβδινο φορτίο που επικάθισε πάνω τους αλλά και τις τρομακτικές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν και έτσι οι αρμόδιοι αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν με πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος και σε μεγάλο βάθος χρόνου να επισκευάσουν τις ζημιές. Ως προς το πώς ξέσπασε η φωτιά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διεξάγει έρευνα και αναμένεται να εκδώσει το πόρισμά της υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας, που προσδοκούσε την περάτωση των εργασιών αναστήλωσης για τουριστική αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου, αλλά και, όπως ήταν αναμενόμενο, της τουρκικής πλευράς, λόγω προεκλογικής περιόδου.

Φήμες ότι θα καταφθάσει στο Διδυμότειχο ο Ταγίπ Ερντογάν για να επιθεωρήσει εκ του σύνεγγυς το βαριά πληγωμένο ιστορικό τζαμί –και να «εξαργυρώσει» την παρουσία του προεκλογικά– διέτρεχαν την πόλη, χωρίς να επιβεβαιώνονται από πουθενά, ενώ κατά την επίσκεψή στον χώρο ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακτζί, αφού υπογράμμισε τη θρησκευτική και πολιτιστική αξία του τεμένους, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει εφόσον της ζητηθεί στην αναστήλωσή του.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στην «Κ» ότι της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 3.10 τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε προηγηθεί άλλη μικρότερη το μεσημέρι της Τρίτης, την οποία έσβησε όχημα της αστυνομίας. «Στο τζαμί γίνονταν εργασίες αναστήλωσης, δούλευαν πυρετωδώς. Φαίνεται ότι υπέβοσκε κάπου η φωτιά και φούντωσε αργότερα», λέει η Μαριάνθη Κιντίδου, που εργάζεται σε ζαχαροπλαστείο απέναντι από το τζαμί. Και άλλοι γείτονες επιβεβαιώνουν ότι προηγήθηκε μικρότερη φωτιά, ενώ ο Θανάσης Κάργας, που έτυχε να περάσει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα μπροστά από το τζαμί, καταθέτει ότι «μέσα έφεγγε κάτι σαν φωτιά, αλλά δεν έδωσα σημασία». Δύο ώρες μετά η φωτιά θα φθάσει στη μοναδική ξύλινη οροφή, όπου γίνονταν οι εργασίες αναστήλωσης, και θα την αποτεφρώσει.
Οι φλόγες θα πυρακτώσουν και θα λιώσουν μεγάλο μέρος του μεταλλικού στεγάστρου και το υπόλοιπο θα επικαθίσει στους τοίχους δημιουργώντας στους πάντες την αίσθηση ότι θα καταρρεύσει. Εντρομοι οι ένοικοι των γύρω οικοδομών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς σε ακτίνα εκατό μέτρων οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεπαν την παραμονή ανθρώπων, ενώ έσπασαν από τη ζέστη και τα τζάμια καταστημάτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με καταγγελίες γειτόνων, το τέμενος στο οποίο γίνονταν επί χρόνια αλλά σε ρυθμούς χελώνας αναστηλωτικές εργασίες, ήταν ξέφραγο αμπέλι, καθώς οι αρμόδιοι «είχαν τοποθετήσει έναν φύλακα ο οποίος δεν εμφανιζόταν ποτέ…». Προς το μεσημέρι η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά, όμως ο κίνδυνος να καταρρεύσει το εναπομείναν μεταλλικό στέγαστρο παρέμενε και γι’ αυτό οι Αρχές δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε κοντινή απόσταση.

Το τέμενος δεν χρησιμοποιείτο επί πολλά χρόνια ως λατρευτικός χώρος από τους 5.000 μουσουλμάνους του Εβρου, οι οποίοι τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε άλλο, μικρότερο τζαμί. Δεν έπαυε ωστόσο να έχει το δικό του ιστορικό φορτίο και για την κοινωνία να αποτελεί ελπίδα για την προσέλκυση τουρισμού.
Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, τοπικοί βουλευτές έσπευσαν επιτόπου.
Η Ελλάδα είναι ο επόμενος στόχος του για αυτό και «υποδουλώνει» με έργα και χρήμα τους Αλβανούς , περικυκλώνοντας στρατηγικά την χώρα μας .
Υπενθυμίζουμε ότι στο Πασαλιμάνι υπάρχουν τουρκικά υποβρύχια , ενώ η Άγκυρα αναζητά αεροπορική βάση στην αλβανική ενδοχώρα .  
Οι μουσουλμάνοι στην πρωτεύουσα της Αλβανίας όμως, εξακολουθούν να αυξάνονται και να πληθύνονται  αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην εκτέλεση των προσευχών τους λόγω του μικρού αριθμού των τζαμιών, ενώ την ίδια  στιγμή ετοιμάζεται το Τζαμί  της Namasgjasë χωρίς διακοπή, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .
 Ο σκελετός του Τζαμιού  το οποίο θα δύναται να φιλοξενήσει χιλιάδες  πιστούς μουσουλμάνους έχει ολοκληρωθεί, ενώ προχωρούν και οι υπόλοιπες  εργασίες ταχύτατα .

Το θεμέλιο λίθο έθεσε στις 13 Μαΐου 2015 σε τελετή ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι αυτό θα είναι το πολύτιμο δώρο της Τουρκίας  στον αλβανικό λαό.
Μιλώντας στα ΜΜΕ  ο αρχιτέκτονας αυτού του τζαμιού  Hüseyin Şentürk, παρουσιάζει το έργο λέγοντας ότι η οικοδόμηση του σκελετού μόλις τελείωσε και ξεκίνησε η επόμενη φάση των εργασιών.
Σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι συνεχώς υπό την επίβλεψη των έργων,  ο Şentürk, προσθέτει τα εξής: «Η κατασκευή του τζαμιού προχωρά με ταχείς ρυθμούς, όπως έχει προγραμματιστεί. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος του 2018 θα  ανοίξει το τζαμί για τους χιλιάδες πιστούς. Το  τουρκικό κράτος έχει δώσει τα χρήματα και δεν είχαμε  οικονομικό πρόβλημα  Η κατασκευή προχωρά σύμφωνα με τις προσδοκίες».
Η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί και χορηγείται  από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, και το τζαμί  στην πρωτεύουσα της Αλβανίας θα είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, με χωρητικότητα  4.500 ατόμων ενώ θα έχει τέσσερις μιναρέδες.
Ο πολιτικός μηχανικός και επιβλέπων του έργου φέρεται να  είναι πολύ ευτυχής από ένα τέτοιο έργο, προσθέτοντας τα ακόλουθα: «Εμείς, ως  Τουρκία επανερχόμαστε πίσω στα Βαλκάνια με αυτό το έργο . Ο Αλλάχ θα είναι ευχαριστημένος από την Τουρκία και εκείνους  που οδήγησαν στην κατασκευή αυτού του τζαμιού».
Στο συγκρότημα του Τζαμιού Namazgjasë Τζαμί θα υπάρχουν χώροι  γραφείων, βιβλιοθήκη και αίθουσα συνεδρίων.  Κοντά στο τζαμί θα κατασκευαστεί ένα μουσείο που θα ονομάζεται « Μουσείο Συγκατοίκησης».
Τα  Τίρανα από το 1920, μέχρι το 1967 έτος κατά το οποίο  η θρησκεία απαγορεύθηκε  από το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας,  αριθμεί περίπου 40 τζαμιά, ενώ ο πληθυσμός της  ήταν  περίπου 100 χιλιάδες.
Εν τω μεταξύ, σήμερα η πρωτεύουσα της Αλβανίας έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους και έχει μόνο 18 μικρά τζαμιά, συμπεριλαμβανομένων και των προαστίων, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μουσουλμάνων πιστών.
Με τα Τζαμιά λοιπόν επιχειρεί ο Τούρκος Σουλτάνος να ανασυστήσει την οθωμανική αυτοκρατορία , σε μια προσπάθεια επανόδου σε εδάφη που » είναι τουρκικά» , σύμφωνα με τον ίδιο.
Για το σχέδιο αυτό, ο Ερντογάν δέχεται χρήματα από την Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου και τα «επενδύει» στην περιοχή μας με σκοπό την υποδούλωση.
Εκατό και πλέον χρόνια μετά τους βαλκανικούς πολέμους είναι και πάλι επιτακτική ανάγκη να ανασυσταθεί η ορθόδοξη  συμμαχία( Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία)  διότι τα » σύννεφα  μαζεύτηκαν ξανά στον ορίζοντα» από Τουρκία μεριά και σίγουρα έρχεται » καταιγίδα».


Post A Comment:

0 comments: