Το Στράτευμα υπό διάλυση λόγω οικονομικής κρίσης! Μετά το ότι τα τζάκετ, τα πουλόβερ και τα άρβυλα παρέχονται στους οπλίτες με την υποχρέωση της επιστροφής τους κατά την απόλυση και αφού πολλά είδη ένδυσης θα πρέπει να τα πληρώσουν από την τσέπη τους οι οικογένειες των στρατευσίμων, τώρα δίδονται 10ήμερες άδειες μετά την ορκωμοσία για λόγους οικονομίας στο συσσίτιο.
Για τους ίδιους λόγους μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πώς σε μονάδες έχουν παρατηρηθεί κρούσματα, σε μόνιμα στελέχη να μην διατίθεται συσσίτιο με το σκεπτικό ότι μετά το μεσημέρι ολοκληρώνουν την υπηρεσία τους και μπορούν να πάνε στο σπίτι τους. Από την πλευρά τους τα Γενικά Επιτελεία απαντούν πως συσσίτιο υπάρχει για όλη τη δύναμη της μονάδας, διαψεύδοντας το φαινόμενο που καταγγέλλεται.
Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως προγραμματίζονται τα «γκρουπ» των αδειών για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και αυτές αφορούν σε 10ήμερη απουσία από τα καθήκοντα. Απ” αυτή μάλιστα δεν εξαιρούνται ούτε καν μονάδες οι οποίες λειτουργούν με χαμηλή επάνδρωση και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, όπως είναι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Όταν κλινικές των νοσοκομείων βασίζονται σε περιορισμένα στελέχη ειδικοτήτων και αυτά απουσιάζουν δέκα ημέρες για το Πάσχα, το πρόβλημα που υπάρχει οξύνεται ακόμη περισσότερο και υπονομεύεται στο τέλος το έργο των νοσοκομείων που πολλοί θα ήθελαν να καταντήσουν ΕΣΥ…
Ερωτήματα υπάρχουν αν τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζονται ακόμη και σε μονάδες «πρώτης γραμμής», όπως είναι ο Έβρος και τα νησιά του Αιγαίου σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Αν αυτό συμβαίνει, τότε η κατάσταση γίνεται πολύ πιο κρίσιμη και πλέον τίθεται θέμα εθνικής ασφαλείας.
Είναι γεγονός ότι στα χρόνια των μνημονίων ο λειτουργικός προυπολογισμός των Γενικών Επιτελείων έχει υποστεί τεράστια μείωση και τα κονδύλια που διατίθενται στις μονάδες για πάσης φύσεως θέματα, από τη σίτιση των στρατιωτικών ως τη θέρμανση και την συντήρηση οχημάτων ως και οπλικών συστημάτων, είναι περιορισμένα σημαντικά.
Οι διοικητές των μονάδων και η στρατιωτική ηγεσία μπορεί να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και εν τέλει να διατηρήσουν υψηλό το ηθικό και το φρόνημα των στρατιωτών και των μονίμων στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες. Αρκεί όμως αυτό; Αρκεί το να δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πώς αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του προσωπικού;

Θα πρέπει κάποια στιγμή τόσο στρατιωτικοί όσο και πολιτικοί να καθίσουν και να επικεντρώσουν στην επίλυση των προβλημάτων και όχι να προσπαθούν να τα κρύψουν. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Βασίλειος Τελλίδης είχε δηλώσει πώς δεν μπορούμε να σιτίσουμε και να φιλοξενήσουμε μεγάλο αριθμό νεοσύλλεκτων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.
Το πρόβλημα είναι λοιπόν υπαρκτό και το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί. Το βέβαιο πάντως είναι πώς δεν δίδεται λύση με το να χορηγείται άδεια 10 ημερών στους στρατιώτες για λόγους «οικονομίας συσσιτίου», όταν υπάρχει τεράστια λειψανδρία που ομολογείται απ” όλους και με την 10ήμερη άδεια λόγω των εορτών του Πάσχα σε μονάδες που αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα.
Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί είναι η συνδρομή των Ένοπλων Δυνάμεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Στην αρχή υποτίθεται πώς το Στράτευμα θα λειτουργούσε βοηθητικά και μετά θα αποσύρονταν. Τώρα βλέπουμε πώς όσο περνάει ο καιρός ακόμη περισσότεροι στρατιωτικοί εμπλέκονται και εκδίδονται οδηγίες και διαταγές για την ασφάλεια του ένστολου προσωπικού και την προστασία της υγείας του.
Σαφώς οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν στην κοινωνία που καταρρέει λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε καμία περίπτωση όμως σε βάρος της εθνικής ασφάλειας και άμυνας. Όπως επίσης, κανένας στρατιωτικός δεν μπορεί να είναι η «φιλιππινέζα» των μεταναστών.
Τί θα γίνει αν η Τουρκία αποφασίσει να σπάσει την συμφωνία με την Ευρωπαική Ένωση και να στείλει δεκάδες ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου; Οι Έλληνες στρατιωτικοί θα ασχοληθούν με το να νταντέβουν τους μετανάστες ή με το πώς θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις και ένα πιθανό ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου»;

Post A Comment:

0 comments: