Άπραγη επιστρέφει από τις Βρυξέλλες μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων η ελληνική αποστολή, καθώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξουν σημεία σύγκλισης, αφού οι δανειστές εμμένουν στις θέσεις τους για μείωση αφορολόγητου, περικοπές συντάξεων και επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά.
Τη σκυτάλη πλέον παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Ρώμη για τη Σύνοδο των «27» σε μία προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση και βεβαίως να ξεπεραστούν τα εμπόδια για να κλείσει η αξιολόγηση. Πέραν των συναντήσεων που θα έχει με ξένους ηγέτες στην ιταλική πρωτεύουσα, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τούσκ, όπως και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βρεθεί οριστική λύση το επόμενο διάστημα.
Κάτι τέτοιο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται, αφού και η ημερομηνία της 7ης Απριλίου φαίνεται να πηγαίνει περίπατο και ο επόμενος στόχος είναι η 22α Μαΐου, μετά δηλαδή και τις γαλλικές εκλογές. Εκεί παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι, αφού όπως έχουμε γράψει, η Γερμανία αναμένει τα αποτελέσματα για να διαχειριστεί το ελληνικό πρόβλημα σε άλλη βάση εν” όψει και τον δικών της εκλογών.
Είναι βέβαιο πώς αν κερδίσει τις εκλογές η Μαρίν Λεπέν (πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία) που επιδιώκει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη είναι λογικό πώς η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε θα δουν με άλλο μάτι το ελληνικό πρόβλημα από το να κερδίσει ο οποιοσδήποτε άλλος. Η νίκη της Λεπέν ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς μπορούν να συμπεριφερθούν οι Γάλλοι μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.
Η απόσταση πάντως που χωρίζει τις δύο πλευρές φαίνεται να εξακολουθεί να είναι μεγάλη και να απομακρύνεται η δυνατότητα για τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου και τα πάντα να μετατίθενται για πολύ αργότερα και συγκεκριμένα για το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι «υπάρχει φως» στις διαπραγματεύσεις που αναφέρονταν χθες διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα και όλα δείχνουν πώς αν δεν γίνουν κάποιες θεαματικές κινήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Και όταν λέμε θεματικές κινήσεις εννοούμε από ελληνικής πλευράς, καθώς οι δανειστές έχουν στυλώσει τα πόδια και επιμένουν στα μέτρα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση στα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, ενώ και ευρωπαϊκές πηγές, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές κυρίως στα εργασιακά και στις συντάξεις, ανέφεραν ότι το ζητούμενο, ήταν ένα μίνιμουμ συμφωνίας, που θα επιτρέπει την επάνοδο στην Αθήνα των ξένων τεχνοκρατών. Πάντως για την ώρα παραμένει αβέβαιο αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Το ραντεβού της 7ης Απριλίου ήταν εκ προοιμίου εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να συγκλίνουν στα μεγάλα και δύσκολα θέματα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας κι ως εκ τούτου η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στη Μάλτα σε περίπου δύο εβδομάδες θα κρίνει αν ως τότε έχει επιτευχθεί τέτοια πρόοδος, που να δίνει το δικαίωμα προσδοκίας οριστικής τεχνικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου.
Ο Απρίλιος, πέρα από τις ανακοινώσεις της Eurostat για το πλεόνασμα του 2016, την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, φέρνει και την πρώτη «βαριά» δανειακή υποχρέωση ύψους 1,4 δις ευρώ για ομόλογα που εξακολουθεί να διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι στα μέσα Ιουλίου, όταν λήγουν ομόλογα και δόσεις δανείων ύψους 6,3 δις ευρώ σε ιδιώτες, ΕΚΤ, ΔΝΤ.
Κοινώς η μέγγενη κλείνει όλο και πιο ασφυκτικά και η κατάσταση θυμίζει ολοένα και περισσότερο αυτή του 2015.
Post A Comment:
0 comments: