Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Έρχεται «μεγάλος πόλεμος από τα βόρεια» της Ελλάδος προειδοποιούν οι Γερμανοί βασιζόμενοι σε πλήθος έγκυρων πληροφοριών τους από την περιοχή μας, επιβεβαιώνοντας όλες τις προβλέψεις και τις προφητείες σχετικά με το που θα «πιαστεί» τελικά ο «μεγάλος» πόλεμος .
Δεκάδες αποσχιστικές τάσεις, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, προβοκάτσιες κατά μήκος εθνικών γραμμών………στα δυτικά Βαλκάνια συνεχίζονται και δεν πρόκειται να εκτονωθούν οδηγώντας σε μια δυνητική σύγκρουση , οι πιθανότητες της οποίας είναι εξαιρετικά υψηλές προειδοποιεί σε μια συνέντευξη στην Deutsche Welle η Γερμανίδα πολιτικολόγος  Silvija Štajninger, επίσημη σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης .

Τι θα συμβεί στα Βαλκάνια και που οδηγούνται οι συγκρούσεις και οι τριβές;
«Στα Βαλκάνια βλέπουμε σήμερα 18 συγκρούσεις. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ακόμα βίαιες…αλλά θα γίνουν σύντομα. Για παράδειγμα έχουμε  από τη μία πλευρά την σύγκρουση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ , η οποία υποβόσκει από το 2014 και από την άλλη πλευρά υπάρχει  σύγκρουση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ξέσπασε μόλις πέρυσι.
Οι συγκρούσεις αυτές εξακολουθούν να είναι μόνο στο επίπεδο ακόμη της «μη βίαιης κρίσης » , αλλά , σύμφωνα με τη μεθοδολογία μας, ακόμη και στο χαμηλότερο επίπεδο αντιπαράθεσης χρησιμοποιείται βία.
Στα Βαλκάνια,  βλέπουμε τρεις ομάδες των συγκρούσεων.

Η πρώτη περιλαμβάνει όσες έχουν ένα ισχυρό εθνικό υπόβαθρο. Πρόκειται κυρίως για τα ερείπια των Βαλκανικών πολέμων, και ως εκ τούτου η πρώην Γιουγκοσλαβία  εκπροσωπείται κυρίως.
Η δεύτερη ομάδα αφορά «κλασικές συγκρούσεις,  μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. Παρατηρούμε σκληρή αντιπαράθεση σε μη-βίαιο επίπεδο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, και, όπως έχω ήδη αναφέρει, σε Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ .
Η τρίτη ομάδα ομάδα αφορά  εκείνες που σχετίζονται με ακροδεξιές και εθνοτικές ομάδες . Πρόκειται για τη  σύγκρουση μεταξύ της ξενοφοβικής δεξιάς πτέρυγας και των ακραίων δεξιών ομάδων με  μειονότητες στην Ουγγαρία ή συγκρούσεις που σχετίζονται με ισλαμιστικές ομάδες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη».
Ένα μεγάλο θέμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Οι αποσχιστικές βλέψεις της Δημοκρατίας της Σερβικής δημοκρατίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Μ. Ντόντικ.
«Έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει  μια αυξανόμενη κλιμάκωση της συζήτησης σχετικά με μια πιθανή απόσχιση της Δημοκρατίας των Σέρβων στην Βοσνία .
Την ίδια στιγμή, υπάρχει  απειλή για την εθνική κυριαρχία και από τις ομάδες ισλαμιστών στην Βοσνία , οι οποίες δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούνται .

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2012, περισσότεροι από 200 πολίτες αυτής της χώρας εντάχθηκαν στις ένοπλες ομάδες του ισλαμικού κράτους στην Μέση Ανατολή, από όπου «πίσω» επέστρεψαν  μόνο περίπου 50.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο αντιπαραθέσεων συγκρούσεων, σε μια τόσο εύθραυστη χώρα όπως είναι η Βοσνία είναι μια μεγάλη δοκιμασία» , τονίζει  η  Štajninger.
Το περασμένο έτος χαρακτηρίστηκε από τις  μεγάλες διαδηλώσεις στην ΠΓΔΜ . Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την αποκαλούμενη «πολύχρωμη επανάσταση» εναντίον της κυβέρνησης και της διαφθοράς. Τις τελευταίες ημέρες διαμαρτύρονταν για την εισαγωγή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας.
«Η  σύγκρουση με την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ  το περασμένο έτος ήταν μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχουμε  στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια .
«Στην πΓΔΜ, προσδιορίσαμε το επίπεδο των βίαιων συγκρούσεων και εκτιμάμε ότι μέσα στο 2017  θα έχουμε απότομη και «βίαιη» κλιμάκωση.
Η πρόβλεψή μας είναι επομένως πιο αρνητική. Κινήσεις διαμεσολάβησης  από μια σειρά οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν οδηγήσει σε  μακροπρόθεσμη λύση στην σύγκρουση.
Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, ιδίως μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και διαμαρτυρίες σε όλο τις περιοχές που κατοικούν  Αλβανοί , οι οποίοι απαιτούν η γλώσσας τους να γίνει δεύτερη επίσημη γλώσσα. Όλα αυτές η πολιτικού και εθνοτικού χαρακτήρα  «αντιπαραθέσεις»  στα Βαλκάνια αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό».
«Σχεδόν μια δεκαετία μετά την ανεξαρτησία, οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι πράγματι αισθητά βελτιωμένες, αλλά υπάρχουν τακτικές εντάσεις.
Μία από αυτές την είδαμε  στα μέσα Ιανουαρίου, όταν μια σερβική αμαξοστοιχία προσπάθησε να εισέλθει  στη Μιτρόβιτσα.
Το τρένο ήταν στα  σερβικά  εθνικά χρώματα με την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Μετά από μια μεγάλη ένταση ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Vučić σταμάτησε το τρένο στα σύνορα.
Τέτοιες κινήσεις όμως δεν οδηγούν σε ύφεση στην περιοχή μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Επιπλέον, εντός του Κοσσυφοπεδίου παραμένει μια γραμμή σύγκρουσης μεταξύ της αντιπολίτευσης και των κυρίαρχων Αλβανών  εθνικιστών, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι», τονίζει η Štajninger..
Άρα  παραμένουν Βαλκάνια μια «πυριτιδαποθήκη»;
«Σε αυτή την μικρή γεωγραφικά περιοχή, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εξαιρετικά τοξικών και πολύ μεγάλης διάρκειας συγκρούσεων.
Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των εθνοτικών συγκρούσεων που έχουμε  για χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, στα Βαλκάνια σίγουρα δεν μειώνεται. Κατά τη γνώμη μας, το δυναμικό για συγκρούσεις στα Βαλκάνια παραμένει εμφανώς πολύ υψηλό», κατέληξε η ίδια .
Σε πολύ παλιότερο άρθρο μας με τίτλο (Οι Σέρβοι «προειδοποιούν» για νέο επερχόμενο βαλκανικό πόλεμο)αναφέραμε ότι η  μεγαλύτερη σερβική εφημερίδα παρουσίαζε  πληροφορίες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών , οι οποίες  σε  συνδυασμό με την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και την κατάσταση ασφαλείας , προειδοποιούν  ότι  «μυρίζει εκ νέου  μπαρούτι» στα Βαλκάνια.
Το γεγονός αυτό επισημαίνει και ο αλβανικός τύπος στο σύνολο του θορυβημένος από την όλη κατάσταση, αλλά και λόγω των αναδυόμενων συμμαχιών που υλοποιούνται συνεχώς και θυμίζουν εποχή ελληνικών βαλκανικών πολέμων.
Ο τίτλος της σερβικής εφημερίδας αναφέρει με μεγάλους τίτλους «Βαλκάνια,  πυριτιδαποθήκη και πάλι», απεικονίζοντας σε φωτογραφία τους νυν ηγέτες  των Βαλκανίων,  από τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι (πρώην UCK), την Πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς, κ.λπ.
Επίσης την εκ νέου αναβίωση της  βαλκανικής συμμαχίας  του 1912-13 «βλέπουν» οι Αμερικανοί αναλυτές της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, μέσα από εμπεριστατωμένη, αιτιολογημένη, λεπτομερή έκθεση του τμήματος «Βαλκανίων», για την υπό διαμόρφωση κατάσταση.
Η αναβίωση των «συμμάχων»  των βαλκανικών πολέμων θα λάβει «σάρκα και οστά» από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ,την Σερβία και την Βουλγαρία.
Πρόκειται για τα ίδια κράτη με μια μικρή παραλλαγή την ΠΓΔΜ λόγω διάλυσης  της Γιουγκοσλαβίας, που πολέμησαν σε δύο βαλκανικούς πολέμους ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία ,είχε αναφέρει  το σκοπιανό κανάλι  sitel για την έκθεση από το Λάγκλευ.
Έγκυρα γεωπολιτικά ινστιτούτα , Thinks Tanks, αναλύσεις μυστικών υπηρεσιών όπως της CIA , της σερβικής BIA, αλλά και της ρωσικής GRU , αναφέρουν για ενδεχόμενη ανάφλεξη σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, και φυσικά ΠΓΔΜ, λόγω ακριβώς των σχεδίων Τουρκίας και Αλβανίας.




pentapostagma.gr

Post A Comment:

0 comments:

Back To Top