Ο «Τσάρος» της Ρωσίας και μελλοντικός επικυρίαρχος των Βαλκανίων Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επίσπευση της παράδοσης των έξι μαχητικών αεροσκαφών MIG-29 στην σερβική πολεμική αεροπορία στις 24 Μαρτίου, στην 18η επέτειο της  έναρξης των νατοϊκών επιθέσεων το 1999 στην Σερβία. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ υπό τον φόβο επέλασης των ρωσοσερβικών δυνάμεων προσπαθεί να αποτρέψει τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου από την δημιουργία τακτικού Στρατού λέγοντας πως οι Σέρβοι αυτή τη φορά θα μπουκάρουν!
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κάλεσε πριν λίγο τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να «πετάξουν στα σκουπίδια» τα  σχέδια για την δημιουργία τακτικού στρατού  χωρίς την υποστήριξη της σερβικής μειονότητας.
Ο Stoltenberg τόνισε ότι είχε  μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ίσα Μουσταφά για να τους «μεταφέρει» τις σοβαρές ανησυχίες των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σχετικά με τις προτάσεις τους.

Προειδοποίησε δε  ότι το ΝΑΤΟ θα «επανεξετάσει το επίπεδο της δέσμευσης του» εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της.
«Έχω καταστήσει σαφές ότι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές είναι άχρηστες, και κάλεσε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να παραμείνουν σε στενή επαφή με το Βελιγράδι», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε μια δήλωση.
Για την ίδρυση ενός τακτικού στρατού από το μηδέν θα χρειαστεί αρχικά αλλαγή στο σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία απαιτεί υποστήριξη από τα δύο τρίτα των βουλευτών τόσο από την Αλβανική πλειονότητα όσο και από την  σερβική μειονότητα.
Οι Σέρβοι εκπρόσωποι έχουν είναι αντίθετοι με τη δημιουργία ενός τακτικού στρατού. Ο εθνικιστής και πολέμαρχος του UCK  Χ. Θάτσι ξεκίνησε την δημιουργία  de facto τακτικών ενόπλων  δυνάμεων με  την επέκταση της εντολής της υπάρχουσας Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτό είναι ένα σώμα που σήμερα είναι επιφορτισμένο με καθήκοντα όπως η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας. Μια τέτοια κίνηση δεν θα απαιτούσε συνταγματική αλλαγή.
Όσο αφορά την άφιξη των MiG-29 από την Ρωσία στην Σερβία, σερβικές πηγές στο Βελιγράδι έγιναν αποδέκτες «απειλών» από δυτικούς ΝΑΤΟϊκούς «εξοργισμένους» αξιωματούχους για την μεταφορά αυτών των αεροσκαφών.
Συγκεκριμένα η υπερπτήση των MiG-29 πάνω από Ουκρανία, Ρουμανία ενδεχομένως να μην γίνει δεκτή από το ΝΑΤΟ και να δημιουργηθούν άλλα «παρατράγουδα». Το θέμα έχει αναλάβει το ρωσικό γενικό επιτελείο και προσωπικά ο Σ.Σοιγκού , ο οποίος και θα το φέρει σε πέρας.
Τα στοιχεία της άφιξής των ρωσικών μαχητικών από τη Ρωσία προς το παρόν δεν έχουν  δημοσιευθεί επίσημα.
Υπάρχουν όμως δύο σενάρια για την παράδοση-μεταστάθμευση  αυτών των αεροσκαφών από την Ρωσία στην Σερβία.
«Θεωρούμε πιο πιθανή την επιλογή της άμεσης υπέρπτησης από τη Ρωσία προς τη Σερβία, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι έχει  την ευαίσθητη πολιτική αίσθηση . Η δεύτερη επιλογή είναι η παράδοση τους μέσα σε ρωσικά μεταφορικά αεροσκάφη Ilyushin», αναφέρει Σέρβος αξιωματούχος.

Η συμφωνία επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πούτιν με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Μόσχα.
Τα αεροσκάφη θα πληρούν όλες οι προϋποθέσεις που ζήτησε η σερβική πολεμική αεροπορία ενώ θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και έτοιμα για «εναέριες επιχειρήσεις»  .
Όλα τα δεδομένα αναφέρουν ότι η παράδοση θα πραγματοποιηθεί συμβολικά στις 24 Μαρτίου που αποτελεί την επέτειο από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, «ξυπνώντας» άσχημες μνήμες σε ολόκληρο τον σερβικό λαό για την στάση της δύσης σε μια μικρή χώρα.
Η άφιξη των αεροσκαφών MIG-29 σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στο πολεμικό αεροδρόμιο της Μπαταΐνιτσα, όπου και θα  ανήκουν από εδώ  και στο εξής ενώ στην τελετή θα παραστεί και ο Ρώσος υπουργός άμυνας  Σεργκέι Σοιγκού .
Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού άμυνας θα είναι μια ευκαιρία για τις δύο χώρες να συμφωνήσουν σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, αλλά και να την επεκτείνουν .
Προς το παρόν είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες συμμετέχουν ενεργά στην γενική επισκευή σερβικών αεροσκαφών  στο αεροναυτικό Ινστιτούτο «Moma Stanojlović» στην αεροπορική βάση Μπαταΐνιτσα, οι …οποίοι όμως θα εργάζονται και ως κρυφοί «στρατιωτικοί σύμβουλοι».
Σε άρθρο μας με τίτλο (Γερμανία και Ρωσία-Σερβία θα λύσουν τις διαφορές τους με τα όπλα: Το Βερολίνο ζητάει αυτονόμηση της Βοϊβοντίνα και της κοιλάδας του Πρέσεβο – Στα όπλα οι Σέρβοι για να αποτρέψουν νέο εδαφικό ακρωτηριασμό), αναφέραμε ότι το σχέδιο έκθεσης της ΕΕ που θα γίνει  ψήφισμα  του Ευρωπαϊκού κοινοβούλιο για την Σερβία, δείχνει ναι μεν πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα σε πολλούς τομείς, αλλά ζητά την αυτονομία της Βοΐβοντίνα.
Κάτι τέτοιο θα άνοιγε  τους ασκούς του Αιόλου για την πολύπαθη χώρα, ενώ  σε συνδυασμό με την «φωτιά» που σιγοκαίει στην  Κοιλάδα του Πρέσεβο όλα τα Βαλκάνια κινδυνεύουν ξανά.
Το εξοργιστικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι με πρόφαση το ανεκτό  επίπεδο προστασίας των μειονοτήτων επισημαίνουν  ότι η «αυτονομία» της σερβικής περιοχής της Βοϊβοντίνα δεν πρέπει να αποδυναμωθεί.
Η Σερβία κινδυνεύει, σύμφωνα με  ειδικούς με νέο ακρωτηριασμό  εφόσον δεν δώσει το πράσινο φως στην Μόσχα να εγκαταστήσει επίσημα στρατιωτική βάση . Άλλωστε ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν έτοιμη  την «έκρηξη» του αλβανικού εθνικισμού για να βρουν « αφορμή» να κάνουν  τα ίδια με το 1999.










pentapostagma.gr

Post A Comment:

0 comments:

Back To Top