Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Μέγα θέμα έχει προκύψει στην Τουρκία με το ΝΑΤΟ και τις ναυτικές επιχειρήσεις  ταυτόχρονα  σε Αιγαίο και Μαύρη θάλασσα με τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ότι υφαρπάζεται η «εθνικής της  κυριαρχία» . 


Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Φικρί Ισίκ ως γνωστόν ζήτησε προχθές την άμεση «ολοκλήρωση» της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο , υπενθυμίζοντας παρόμοια αποστολή στην Μαύρη Θάλασσα και  τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες.

Οι Τούρκοι στην κυριολεξία «χτυπούν το κεφάλι τους» διότι έπεσαν  σε αυτό το σφάλμα αποδεχόμενοι την παρουσία του ΝΑΤΟ πέριξ των 2/3 των θαλάσσιων συνόρων της χώρας , θέτοντας σε μια ιδιότυπη «ομηρία» τον Ερντογάν και τα σχέδια του σε Αιγαίο και Εύξεινο Πόντο .
Μιλώντας ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός σε Τούρκους εν αποστρατεία ναυάρχους δήλωσε ότι «Στις αρχές του Φλεβάρη 2016 η τότε κυβέρνηση Νταβούτογλου κάλεσε στο Αιγαίο  τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την αποτροπή της προσφυγικής κρίσης το οποίο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης κατά τους τελευταίους μήνες.
Η χώρα μας σήμερα θέλει να τερματήσει η αποστολή της συμμαχίας στο Αιγαίο, για να επανέλθει η τουρκική κυριαρχία και πάλι στην περιοχή.
Η Άγκυρα έχει την ίδια απαίτηση και για την Μαύρη Θάλασσα και τα Στενά για να είναι στο πνεύμα της σύμβασης του Montreux σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ζήτησε να μην δημιουργηθεί το  νέο νατοϊκό κέντρο διοίκησης, το οποίο θα αναλάβει εξολοκλήρου την εξουσία…..στην περιοχή, Μαύρη θάλασσα- Στενά- Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο -Σουέζ «.
Ο Τούρκος υποναύαρχος ε.α.  N. Erenoğlu τονίζει ότι ήταν από την αρχή λάθος  αυτή την πρακτική.


«Η ύπαρξη του ΝΑΤΟ, καταπατά τα δικαιώματά μας μεταφέροντας τα σε άλλους . Υπάρχουν κινήσεις για να αυξηθεί η ένταση  τώρα. Η Τουρκία οφείλει και πρέπει  να αποσυρθεί αμέσως  από τις επιχειρήσεις του  ΝΑΤΟ για να  διασφαλίσει και πάλι την πλήρη κυριαρχία της », είπε ο ίδιος εκφράζοντας την άποψη που κυριαρχεί στο προεδρικό μέγαρο και από τον ίδιο τον  Ερντογάν  .
«Το νατοϊκό κέντρο Στρατηγικής Διοίκησης στο Αιγαίο είναι σαφώς  υπέρ της Ελλάδος», δήλωσε ο Τούρκος Υποναύαρχος ε.α. Soner Polat, ενώ  επέστησε επίσης την προσοχή στην «πολιορκία» των ΗΠΑ σε Αιγαίο και  Μαύρη Θάλασσα.
Ο ίδιος  δήλωσε: «Έχουμε  ήδη το πρόβλημα των προσφύγων δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στα παιχνίδια του ΝΑΤΟ, και πρέπει να έχουμε  σχέδιο Β  για το  Αιγαίο  το οποίο  πάντα  αποτελούσε  εμπόδιο για την Τουρκία.
Ως εκ δεν πρέπει  να ξεχνάμε ότι κάθε πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν  ένα πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας , τώρα με τα νέα δεδομένα θα  αντιμετωπίσουμε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η τάση στη λήψη αποφάσεων και η εφαρμογή τους από αυτές τις δυνάμεις  ευνοεί σαφώς την Ελλάδα. Έτσι, η απαίτηση του υπουργού άμυνας στο ΝΑΤΟ είναι θετική για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Και νομίζω ότι η συμμαχία θα συμμορφωθεί με το αίτημα της Τουρκίας. Στην Μαύρη θάλασσα το  ΝΑΤΟ θα έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία . Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτήν την γραμμή μας».
Έτερος Τούρκος  ναύαρχος, ο   Cem Gürdeniz υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από το  ΝΑΤΟ. Ο ίδιος τόνισε : «το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης αποφάσισε να στείλει  ναυτική δύναμη στο Αιγαίο, το οποίο ήταν μια λανθασμένη πρακτική από την αρχή. Επειδή η συμφωνία για το Αιγαίο το 1976 στην Βέρνη έχει υπογραφεί από την Ελλάδα, από τότε έχουν λάβει χώρα πολλά πολιτικά  και γεωπολιτικά  γεγονότα στην Τουρκία.
Η Τουρκία δεν έχει θέσει τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών  ή οργανισμών μέχρι τώρα . Το ΝΑΤΟ όμως μπήκε «σφήνα» στην περιοχή  σε μια αδύναμη στιγμή ως  ένα τετελεσμένο γεγονός. Η παρουσία της συμμαχίας είναι ασυμβίβαστη με την παραδοσιακή κρατική πολιτική της Τουρκίας. Αυτό θα πρέπει να το αντιστρέψει ο Υπουργός άμυνας Φικρί Ισίκ στην  συνάντηση του στο ΝΑΤΟ».
Ο Τούρκος υποναύαρχος ε.α. Ilker Guven θυμίζει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα με το σχεδιαζόμενο έργο διάνοιξης του καναλιού της Κωνσταντινούπολης.
Pentapostagma.gr 


Post A Comment:

0 comments: