Πριν από δύο χρόνια, τα Μέσα όλου του πλανήτη είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στην Αμφίπολη. Ο τάφος του Μ. Αλέξανδρου όμως αποδείχθηκε πως δεν βρισκόταν εκεί κι έτσι η πόλη από την απόλυτη άνθηση βυθίστηκε στην παρακμή.
Η Αμφίπολη ρημάζει…
Το μνημείο της Αμφίπολης το οποίο επισκέφθηκαν οι πιο σπουδαίοι αρχαιολόγοι μοιάζει πια με έρημο τοπίο, καθώς ακόμα και οι εργασίες συντήρησής του έχουν σταματήσει.
Ο τόπος που γνώρισε τη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες του οποίου ταξίδεψαν παγκοσμίως, παραμένει αφιλόξενος για τους επισκέπτες, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την αδιαφορία της πολιτείας.
Αν και το αρμόδιο Υπουργείο από το 2015 έλεγε, πως σε έξι μόνο μήνες το μνημείο επρόκειτο να είναι έτοιμο έτσι ώστε να επισκέπτεται το κοινό, αυτό δε συνέβη και τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς.
Ο Δήμαρχος της Αμφίπολης σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για «ανοιχτό πόλεμο» και κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου αναφέρθηκε σε «εθνική προδοσία».
Οι κάτοικοι της περιοχής σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται απευθύνουν έκκληση τους αρμόδιους να πάρουν θέση για να αναπτυχθεί η περιοχή και να γίνει πόλος έλξης τουριστών.
Η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό πρόσφατα υπογράμμισε πως ελλοχεύουν κίνδυνοι για το ταφικό συγκρότημα και εξήγησε ότι ένα τέτοιο μνημείο θα πρέπει να δοθεί στο κοινό, να γίνει επισκέψιμο, να ενταχθεί στην UNESCO. Πρόσθεσε πως «είναι απαράδεκτο να παραμένει σε τέτοια κατάσταση, εκτεθειμένο το μνημείο στην φθορά του χρόνου, αβοήθητο, χωρίς εργασίες συντήρησης και στερέωσης, χωρίς την προστασία που η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να του προσφέρει».
Λίγα λόγια την Αμφίπολη
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν το 1965 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Αλλά όταν αυτός έφυγε από τη ζωή το 1985 σταμάτησαν και συνεχίστηκαν ξανά το 2009 και συγκεκριμένα τον Ιούλιο. Το καλοκαίρι του 2014 όταν βρέθηκε ο Τύμβος Καστά, το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων στράφηκε και πάλι στο σημείο.
Μέχρι στιγμής οι έρευνες αποκάλυψαν έναν κυκλικό κτιστό περίβολο ο οποίος χρονολογείται στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. (περί το 325-300 π.Χ). Ο εντυπωσιακός -μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα -περίβολος είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3 μέτρα, διάμετρο 1,60 μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405.
Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο το μνημείο στα μεταγενέστερα χρόνια καταστράφηκε, με αποτέλεσμα αρκετά από τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται πλέον στη θέση τους. Οι ανασκαφές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν «παγώσει».
Φωτογραφίες: amfipolinews.blogspot.gr, dimokratianews.gr
zougla.gr
pentapostagma.gr
pentapostagma.gr
Post A Comment:
0 comments: