Η Ελλάδα είναι ένας παλιός και αξιόπιστος φίλος της Ρωσίας» δήλωσε ο πρόεδρος της κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στο περσινό ελληνικό δημοψήφισμα αλλά και στις διώξεις χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Προσερχόμενος σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις ιστορικές – πολιτισμικές πτυχές των διμερών σχέσεων, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και άλλων ανθρώπων των γραμμάτων, ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμα υπογράμμισε τη χιλιόχρονη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα, στη βάση της φιλίας και των κοινών αξιών που τις ενώνουν υπογραμμίζοντας, ότι οι ρίζες της φιλίας αυτής «βρίσκονται στην Κριμαία», όπου ο ιστορικός ηγεμόνας των Ρώσων, τσάρος Βλαδίμηρος, «πήρε την ελληνική πίστη και βαφτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός».
Πολλές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας
Αναφέρθηκε επίσης στις πολλές εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας και πρόσθεσε:
«Και είναι σημαντικό, επίσης, ότι πριν από ένα χρόνο, στις 5 Ιουλίου 2015, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία, το πώς οι Έλληνες ψήφιζαν για τους τρόπους διεξόδου από την κρίση. Πιστεύω, ότι τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν πάντα να λύνονται με βάση την αυτοπεποίθηση, με σεβασμό στη χώρα, στο λαό και στην κυριαρχία του κράτους».
Ο κ. Ναρίσκιν ανέφερε επίσης, σχετικά με την διακοινοβουλευτική συνέλευση, ότι συμμετέχουν 27 χώρες «ακριβώς όσες θα μείνουν (στην Ε.Ε.) μετά την έξοδο από την Ε.Ε., της Βρετανίας», υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει να προσεγγίζονται πολλά ζητήματα από διαφορετική ματιά από την άποψη των χριστιανικών αξιών που ενώνουν εκατομμύρια κόσμου, παγκοσμίως». ‘
Έφερε ως παράδειγμα, τις διώξεις των χριστιανών στη Μ. Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, που όπως είπε, από την αρχή των εχθροπραξιών εγκατέλειψαν πολλοί χριστιανοί καθώς και το Ιράκ, όπου τα τελευταία χρόνια «η χριστιανική κοινότητα της χώρας μειώθηκε κατά δέκα φορές», ενώ πολλοί κάτοικοί τους «μεταναστεύουν ψάχνοντας για καινούργια καταφύγια».
«Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή και την ευθύνη θα πρέπει να φέρουν αυτοί, που με βομβαρδισμούς και πολεμικές επιχειρήσεις καταστρέφουν την ειρηνική ζωή και σκορπίζουν το θάνατο σε αυτές τις πόλεις» είπε ο κ. Nαρίσκιν. Τόνισε, επίσης, ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά που επισκέπτεται αύριο το ‘Αγιον Όρος, μια επίσκεψη που αποτελεί «ένα όνειρο» για κάθε Ορθόδοξο επισκέπτη.
Στην εισήγησή του στο στρογγυλό τραπέζι, παρουσία ακαδημαϊκών των δύο χωρών, ο πρόεδρος της κρατικής Δούμα της Ρωσίας σημείωσε τις διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα του, αναφερόμενος σε σημεία σταθμούς, όπως την αποστολική δράση των Θεσσαλονικέων αδελφών αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, την απόδοση ελληνικών ονομάτων σε πόλεις της Κριμαίας από τη Μ. Αικατερίνη, τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια, τη συμμετοχή ρωσικού εκστρατευτικού σώματος στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κ.α.
«Η σημασία της ΕΣΣΔ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ούτε να παραποιηθεί» είπε ο κ. Ναρίσκιν και πρόσθεσε ότι είναι «επώδυνο» τέτοια φαινόμενα να εκδηλώνονται σήμερα «στην αδελφική Ουκρανία», που κάποτε στέναζε «κάτω από την μπότα του ναζισμού».
Επίσης άφησε αιχμές κατά της UNESCO, σε ό,τι αφορά τη στάση της για τα μνημεία της Κριμαίας.
tribune.gr
tribune.gr
Post A Comment:
0 comments: