Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μόλις λίγες μέρες πέρασαν που ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε την αυτονόητη συγνώμη από την Ρωσία, για την απαράδεκτη πράξη της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στα Τουρκοσυριακά σύνορα, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Όμως πόσο ειλικρινής είναι η συγνώμη Ερντογάν και κατά πόσο αυτό το υπολογίζει ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ένα ερώτημα, που σίγουρα θα καθορίσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Επί της ουσίας βέβαια η ερώτηση έχει μια προφανέστατη απάντηση . Μια ειλικρινής και αυθόρμητη συγνώμη δεν έρχεται μετά από μήνες που έγινε το περιστατικό, ούτε μετά από τις βαριές επιπτώσεις που έχουν τα οικονομικά μέτρα που έχει επιβάλλει η Ρωσία και έπληξαν σημαντικά την Τουρκική οικονομία. Συνεπώς η συγνώμη είναι προϊόν ανάγκης εκ μέρους του Ερντογάν, που φαινότανε περισσότερο απομονωμένος από ποτέ και έβλεπε τα αδιέξοδα της εξωτερικής του πολιτικής. Η Ρωσία από την άλλη σίγουρα νοιώθει νικητής σε αυτή την αντιπαράθεση, όμως δεν πρέπει να βιαστεί σε πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και ούτε να υποτιμήσει την υπολογιστική τακτική Ερντογάν. Η Ρωσία δεν πρέπει να σκεφτεί με αφέλεια αλλά να κατανοήσει ότι ο Ερντογάν είναι ένας κοινός απατεώνας, που σε λίγο πάλι θα καταρρίψει και άλλο μαχητικό της Ρωσίας αν θεωρήσει ότι θίγονται τα παράνομα συμφέροντα του.
Έτσι, μετά τη συγγνώμη, η Ρωσία ήρε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στον τουρισμό προς την Τουρκία καθώς ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αίρεται η απαγόρευση στην πώληση τουριστικών πακέτων στην Τουρκία και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επιτρέψει την επανάληψη των πτήσεων τσάρτερ ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσίας άρχισε να αποκαθιστά τη συνεργασία της με την Τουρκία. Στο μεταξύ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι δεν αποκλείεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογος του να συναντηθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στην Κίνα. Για το θέμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι, «Φαίνεται τώρα ότι θα έχουμε έναν μήνα ή και περισσότερο εντατικών επαφών με την Τουρκία για την αποκατάσταση των σχέσεων». Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο Σότσι όπου ο κ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι, «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την ευκαιρία να συζητηθούν οι σχέσεις μετά το μήνυμα του τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία και την τηλεφωνική επικοινωνία τους», «Ελπίζουμε ότι αυτή η επαφή θα δώσει τον σωστό τόνο για την εξομάλυνση των σχέσεων μας».
Θεωρούμε ότι η στάση του Ερντογάν δεν αποτελεί ειλικρινή συγνώμη προς τη Ρωσία. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ήταν μια συμβολική πράξη, απόλυτα μελετημένη με στόχο την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, τουλάχιστον εκείνη την περίοδο. Η αποκατάσταση των σχέσεων εκ μέρους της Ρωσίας θα πρέπει να γίνει με φειδώ και με ικανοποίηση συγκεκριμένων απαιτήσεων, κάτι σαν τους όρους που βάζουν τα μνημόνια στην Ελλάδα για την επόμενη δόση. Η Τουρκία είναι βέβαιο όχι μόνο δεν μετάνιωσε αλλά μόλις νοιώσει πάλι ασφαλής, δεν θα διστάσει να προχωρήσει ξανά σε ταπεινωτικές πράξεις κατά της Ρωσίας, προκειμένου να ικανοποιήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
Post A Comment:
0 comments: