Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του εξαπολύουν προσβολές και υιοθετούν ρητορική μίσους κατά όσων επιλέγουν να πιστεύουν στην επίσημη θρησκεία της χώρας

Το φαινόµενο «Αρτέµης Σώρρας» έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστηµα.  Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ανέκδοτο το 2012, µε έναν άνθρωπο να δηλώνει ότι κατέχει περιουσία πάνω από 1 τρισεκατοµµύριο ευρώ και µπορεί να διαγράψει το ελληνικό χρέος εν µια νυκτί, πέντε χρόνια µετά προκαλεί ερωτήµατα, καθώς εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να ορκιστούν στον ∆ία σε καφενεία ή έξω από το Ηρώδειο και αφήνουν στις ∆ΟΥ έγγραφα που λένε ότι τις οφειλές τους θα τις τακτοποιήσει ο Σώρρας µε τα οµόλογα της «Τράπεζας της Ανατολής».

Η «Ελλήνων Συνέλευσις», το κίνηµά του, που έχει βλέψεις να κατέβει στις επόµενες εκλογές, ενισχύεται µε υποστηρικτές από όλη τη χώρα, βασιζόµενο σε µια ακραία ρατσιστική και αντισηµιτική ρητορική, µε ένα «µιξ» από ασυναρτησίες περί πλανητών και... συµπαντικής συνειδητότητας. Κύρια αιχµή της ρητορικής του Αρτέµη Σώρρα, όµως, είναι ο «πόλεµος» µε τον Χριστιανισµό και την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σε κάθε του οµιλία, συνέντευξη και δηµόσια εµφάνιση ο Σώρρας και οι υποστηρικτές του εξαπολύουν ακραίες προσβολές και χρησιµοποιούν εκφράσεις µίσους κατά όσων επιλέγουν να πιστεύουν στην επίσηµη θρησκεία της χώρας, και πρώτιστα των κληρικών.
«Πετάξτε τις γραφές»
Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha, ο Αρτέµης Σώρρας τόνισε ότι η Εκκλησία είναι µια «γελοιότητα των Εβραίων», που κάνει «παραπλύση εγκεφάλου» στους ανθρώπους, χαρακτηρίζοντας «δούλους» τους βαθιά θρησκευόµενους. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει παντρευτεί µε θρησκευτικό γάµο και ότι έχει βαφτίσει τα παιδιά του, επειδή υπάρχει «ένα κοινωνικό γίγνεσθαι που πρέπει να σεβόµαστε». Συγκεκριµένα, αναφερόµενος στο γεγονός ότι η οικογένειά του έχει χτίσει µια εκκλησία στην Πάτρα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η εκκλησία στην Πάτρα είναι της µητέρας µου, η οποία είναι 83 ετών και ακόµα κόβει ψωµάκι και το πάει στον παπά. Αυτό το βλέπουµε παντού σε ένα κράτος όπου έχει επιβληθεί όλη αυτή η γελοιότητα των Εβραίων». Στην ίδια συνέντευξη εξέφρασε και την άποψή του για τους αγίους.

«Η διαφήµιση που µου έχετε κάνει παντού είναι ότι είµαι ένας µεγάλος απατεώνας. Αλλά ακόµα και αν µε λέγατε άγιο – και αυτοί όλοι ψεύτες είναι. Ολοι ήταν δολοφόνοι και τους κάνατε αγίους. Ο,τι και να πω εγώ, θα πω και ψέµατα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε παλαιότερη συνέντευξη που έδωσε µέσω βίντεο ανέπτυξε την πλήρη θέση του ιδίου και της οργάνωσής του για τον χριστιανισµό. «Πετάξτε τις Γραφές. Το µέλλον µας θα το φτιάξουµε εµείς όπως γουστάρουµε. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι», δήλωνε το 2014, ενώ στην ίδια συνέντευξη έβαλε στο στόχαστρο τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, δηλώνοντας ότι είναι «ανθέλληνας, σκοτεινός, πολέµιος της αλήθειας και δεν εκπροσωπεί καµία θεότητα και καλοσύνη».

Σε άλλη οµιλία του που υπάρχει σε βίντεο, ο Σώρρας διερωτάται πώς γίνεται οι χριστιανοί να πιστεύουν στον Χριστό ή στην Παναγία, αφού «δεν υπάρχει φωτογραφία τους», ενώ «αποδοµεί» την Παλαιά ∆ιαθήκη, εξηγώντας πως «ο Αβραάµ πρέπει να πήρε πολύ χασίς για να είδε τη βάτο να καίγεται» παρόλο που στην ιστορία αυτή πρωταγωνιστής είναι ο Μωυσής.

Το κύριο µέσο για τα κηρύγµατά του (και) κατά των χριστιανών είναι το ιστολόγιο της «Ελλήνων Συνελεύσεως». Στο «Αλφειός Ποταµός», όπως ονοµάζεται, υπάρχουν δεκάδες κείµενα του Αρτέµη Σώρρα, ο οποίος βρίζοντας τους κληρικούς καλεί τους πιστούς να εγκαταλείψουν «τις δοξασίες και τις θεοκρατικές παπαρολογίες» και να ενταχθούν στην ΕΣΥ. Σε άλλο «κήρυγµα», ο Πατρινός «τρισεκατοµµυριούχος» τα βάζει µε το Αγιο Φως, τονίζοντας ότι είναι απάτη και ότι «δεν πρέπει να παίζουµε µε το φως, γιατί ο άρχοντας του φωτός θα θυµώσει», εξηγώντας ότι το «άγιος» απορρέει από τη λέξη «άγος», που σηµαίνει «το πιο βρώµικο, µιαρό, σιχαµένο» πράγµα.
Η «δωρεά» στην Αρχιεπισκοπή και η µήνυση στον Παυλόπουλο
Προτού ξεκινήσει «πόλεµο» µε την Ορθοδοξία και στραφεί στο ∆ωδεκάθεο, ο Αρτέµης Σώρρας είχε επιχειρήσει να «βοηθήσει» την Αρχιεπισκοπή της Ελλάδος κάνοντας δωρεά το 2012 µία µετοχή της «Τράπεζας της Ανατολής», αξίας 670 δισ. ευρώ. Οπως ήταν λογικό, η Αρχιεπισκοπή αρνήθηκε την προσφορά. Στη συνέχεια, στην προσπάθειά του να αποσπάσει τη στήριξη χριστιανών, ο επικεφαλής της ΕΣΥ επιστράτευσε τον «Αρχιεπίσκοπο Ρωµανίας Μελχισεδέκ», ο οποίος σε συγκεντρώσεις του κινήµατος έκανε κηρύγµατα κατά της Ορθοδοξίας και όρκους στον ∆ία.
Το θέµα έφτασε µέχρι την Ιερά Σύνοδο τον Μάρτιο του 2016. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, διέψευσε πως ο «Μελχισεδέκ» έχει σχέση µε την Εκκλησία, χαρακτήρισε την ΕΣΥ «κίνηµα αµφιλεγόµενου χαρακτήρος, µε έντονο εθνικιστικόν, αντιεκκλησιαστικόν ή αρχαιολατρικόν χαρακτήρα και ρατσιστικόν λόγον», και κάλεσε τους κληρικούς να µην έχουν σχέσεις µε αυτή.
Ο Αρτέµης Σώρρας όµως το... τερµάτισε µε µήνυση στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Τη στιγµή που βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την «Ελλήνων Συνέλευσι» και τα δισεκατοµµύριά του, ο ίδιος φαίνεται να αντιδρά σπασµωδικά, σε µια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους ακολούθους του. Ετσι, πριν από λίγες ηµέρες κατέθεσε µήνυση 62 σελίδων κατά του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατηγορώντας τον για «εσχάτη προδοσία», λόγω της… σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.


Post A Comment:

0 comments: