Ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ.



Στην αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα, αναφέρεται η πλειονότητα του γερμανικού τύπου, καλλιεργώντας μάλλον ένα κλίμα ανησυχίας για το ελληνικό ζήτημα, παρά την αρχική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. 
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Der Spiegel, το οποίο αναφέρει πως ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ -που είναι ο μοναδικός θεσμός που ζητάει απομείωση του χρέους- ένα 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα είναι πλέον πολύ πιθανό.
"Στο υπουργείο Οικονομικών, οι ειδικοί του Σόιμπλε δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα καταφέρει μόνη της να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Η συνέπεια: ένα τέταρτο πρόγραμμα είναι πιθανό – και σε αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει πια το ΔΝΤ. Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις: δεν μπορούν να ελπίζουν μελλοντικά στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εάν η Ευρωζώνη πέσει σε αναταράξεις. Σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους".


Σημειώνεται επίσης πως παρά τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν σαν καθήκον να βρουν μία συμβιβαστική λύση, την ώρα που τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά για την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Post A Comment:

0 comments: